Tips til at vælge en mikrobølgeovn
En mikrobølgeovn er meget nyttig, fordi den hjælper med at kunne opvarme og tilberede vores mad hurtigt, hvis vi skal skynde os.
En mikrobølgeovn er et vigtigt apparat at have i sit køkken. Den giver os også så mange muligheder, når det drejer sig om madlavningen.
Det kan være svært at vælge den rigtige mikrobølgeovn, fordi der er så mange forskellige på markedet. Så du er nødt til at kende dine behov, og hvor meget du vil bruge den, inden du går ud og handler.
1. Størrelse
Det er vigtigt, at du præcis ved, hvor du vil stille din mikrobølgeovn, så du kan gå efter den rigtige størrelse. Denne beslutning afgøres af, om du vil stille den inde i et skab eller ovenpå en bordplade
Dem, som skal placeres som en del af skabene, kommer med rammer og kræver en lille smule installation. Disse typer af mikrobølgeovne er større end de fritstående mikrobølgeovne. Du skal altid være helt skarp på, hvor stor den skal være.
Fritstående mikrobølgeovne har mindre mål og er lettere at installere (alt du skal gøre at sætte stikkontakten til.) Dette er den mest almindelige form for mikrobølgeovn. De måler normalt 44-45 cm i højden, 25,7 – 26 cm i bredden og 33,5 – 34 cm i dybden.
2. Kapacitet
Et andet aspekt, du skal tænke på, er mikrobølgeovnens kapacitet.
Kapaciteten kan variere fra 17 til 40 liter afhængig af mikrobølgeovnens mærke. Du skal træffe denne beslutning på grundlag af de retter, du typisk laver, den typer af fade eller skåle, som du stiller ind i den. Her skal du kende deres diameter på drejepladen.
Standard mikrobølgeovne har kapaciteter på 17 liter, 20 liter, 21 liter, 23 liter, 25 liter og 30 liter.
For at kunne vælge kapaciteten er du også nødt til at tænke på, hvor stor din familie er. Hvis du har en stor familie, får du brug for en større kapacitet. Men er du bare dig selv, så er en på 17 liter nok til dig.
3. Kraft
Den kraft en normal mikrobølgeovn har ligger mellem 700 watt og 1.000 watt, afhængig af mærket. Det vil være betydende for, hvor hurtigt din mad bliver færdig.
Et andet aspekt, der vil få indflydelse på din beslutning, er hvor effektiv den udnytter energien. Ved at se på energimærket på forsiden, kan du se niveauet for dens energiforbrug. Det er en klassifikation, der går fra A (mest effektiv) til G (mindst effektiv.)
Modellerne med A og B er de mest effektive, men de er typisk også de dyreste. Men det er en investering, som du faktisk kan tjene hjem igen i det lange løb.
4. Funktioner
- Varme: Det er mikrobølgeovnens mest basale funktion. Du vil bruge den hver dag til at varme rester op med, eller lave vand til te og kaffe. Du kan også bruge det til at optø ting fra fryseren.
- Lave gratin mad: Dette vil kun virke, hvis du har en mikrobølgeovn med grill, som vi vil tale om senere. Du kan lave gratiner med ost, bechamel, brødkrummer og moste kartofler. Dette gøres ved at afslutte med en tør varme, der giver maden en gylden farve.
- Bage: Dette er en anden fantastisk funktion ved mange moderne mikrobølgeovne. Du kan nemt bage ting uden at skulle forvarme ovnen. Takket være blæseren inde i mikrobølgeovnen spreder den jævnt den varme luft, så du kan lave alle mulige slags lækre kager.
5. Med eller uden grill?
Mikrobølgeovn uden grill
Mikrobølgeovne uden grill kan optø og varm meget fint. Men du kan kun lave enkle retter med dem, som vil kræve mere arbejde.
Priserne ligger mellem 375 kr. og 1.000 kr. afhængig af mærke og design.
Mikrobølgeovn med grill
Mikrobølgeovn med grill tilbyder flere muligheder end dem uden. De kan opvarme, optø og både kombinere optøning og opvarmning. Du kan også grille, brune og bage forskellige retter. Denne model af mikrobølgeovne er bestemt værd at investere i.
Priserne på dem ligger mellem 750 kr. og 1500 kr. afhængig af hvor mange funktioner, der er.
6. Typer af mikrobølgeovne
Blandt andre typer af mikrobølgeovne kan du finde:
- Mikrobølgeovne med damp: De virker ved at en dyser spreder damp. Dampen gør maden så fugtig, at den ikke tørrer ud og vil give den mere smag. Det betyder også, at du kan tilsætte mindre olie til dine retter, så de vil blive sundere.
- Mikrobølgeovne med konvektion: Disse virker ved at lave maden ved hjælp af varme luftstrømme. Det vil lave maden mere ensformigt, processen er hurtigere og kræver mindre energi. Dine retter vil blive sprøde på ydersiden og bløde indvendigt.
- Mikrobølgeovne med sprød effekt: Dette gør din mad sprød og med en gylden overflade og tekstur som om det lige er kommet ud af stegepanden. Der er lavet en speciel teflonplade til disse mikrobølgeovne, der kan modstå temperaturer over 200 grader, hvis det skulle være nødvendigt.
7. Rengøring af din mikrobølgeovn
Det er vigtigt, at du rengør din mikrobølgeovn, fordi du så tit stiller madvarer ind i den. Vi anbefaler, at du rengør den hver gang, der kommer pletter i den. Sørg også for at den bliver gjort grundigt rent ind imellem, men sørg for at stikket er taget ud inden!
Pas på at du ikke kommer til at ødelægge noget af det, som er inde i ovnen. Mikrobølgeovne kan være ret sarte.