Borddækning: Sådan forbereder du dig på gæster
Har du nogensinde tænkt over, hvordan restauranters borddækning kan være så perfekt? Eller hvorfor glas, tallerkener og bestik er placeret på en specifik måde? Der er faktisk “regler”, når det kommer til borddækning. I denne artikel forklarer vi dig, hvordan du også kan dække bord på den korrekte måde.
Korrekt borddækning: Dette skal du vide
Hvert land har deres egne regler, når det kommer til borddækning, hvilket definerer kulturen og manererne. Mens borddækningsreglerne måske ikke er de samme i Danmark, som de er i for eksempel Frankrig eller England, så er der nogle grundlæggende retningslinjer, der er ganske almindelige.
Rækkefølgen, som maden serveres i, er den samme i alle lande: forret, hovedret, dessert, kaffe mv., og tjenere serverer generelt på samme måde. De serverer eksempelvis kvinderne først, og de samler altid tallerkenerne fra højre side.
En anden regel kræver, at alle venter med at spise, indtil alle har fået serveret deres måltid. Og før desserten kan nydes, skal bordet først være ryddet for alle andre tallerkener mv.
Der er forskellige måder, man kan dække bord på. Det afhænger også af måltidet, om det er morgenmad, frokost, aftensmad eller et festmåltid. De følgende opstillinger er de mest populære:
- Den engelske metode: tjeneren serverer fra gæstens venstre side, og han bruger redskaber til at servere en bakke af bestik til gæsten.
- Den franske metode: gæsterne tager deres eget bestik fra en beholder, som allerede er forberedt i venstre side.
- Den russiske metode: tjeneren kommer med en vogn og serverer gæsterne på en teatralsk måde.
- Den simple metode: tjeneren har allerede dækket bordet helt, og han serverer fra gæstens højre side.
Sådan dækker du bordet ordentligt
Du behøver ikke at holde fest for 100 gæster for at have grund til at dække bordet ordentligt. Du kan overraske din familie og nærmeste med en formel middag til en særlig begivenhed såsom en fødselsdag, eller når du skal dele nogle gode nyheder.
Du skal først placere glas og tallerkener for at holde dig til borddækningsreglerne. Derefter skal du placere bestik og servietter. Følg disse trin:
1. Placér tallerkenerne
Brug tallerkenerne som et kort til at hjælpe dig med de andre redskaber. Prøv at skabe omkring 60 centimeter mellem hver person, så deres albuer ikke støder mod hinanden under middagen. Du kan bruge en tallerken som base med en mindre en på toppen, som du kan erstatte med de faktiske retter under middagen.
2. Opstil glassene
Glas og kopper skal placeres i tallerkenens venstre side, og de skal altid opstilles i en lige linje fra det største til det mindste. Det første glas er til vand, og dernæst vinglasset. Champagneglasset placeres ved siden af hvidvinsglasset.
3. Placér bestikket
Dette er måske den mest vanskelige del ved borddækningen, da der er forskellige former for bestik. Start med at placere gaflerne i venstre side af tallerkenen. Den gaffel, der er tættest på tallerkenen, er til kød, midtergaflen er til fisk, og den sidste er til salat.
I højre side af tallerkenen placeres knivene. Den første kniv er til kød, den anden er til fisk, og den tredje er til salat. Efter knivene placeres suppeskeen. Placér en smørkniv over brødtallerkenen. Dessertgaflen og -skeen placeres foran brødtallerkenen.
4. Tilføj de sidste detaljer
Servietten placeres ovenpå tallerkenen. Der er dog nogle, der vælger at placere den ved siden af gaflerne eller indeni vandglasset. Glem ikke at tilføje kaffekoppen med underskålen i højre side af glassene. Du kan også tilføje salt- og peberbøsser ovenpå brødtallerkenen samt et bordkort med navn på dessertbestikket.
Med disse råd kan du opnå korrekt borddækning og nyde en formel middag sammen med dine gæster.
Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.
Domènech Virgili, M. (2013). El protocolo y las fiestas populares. Revista Internacional de Protocolo: Ceremonial, Etiqueta, Heráldica, Nobiliaria y Vexilogía.