Logo image
Logo image

Portionstilberedning: Forbered dine måltider

4 minutter
Ved du, hvad portionstilberedning er? Denne trend tilbyder organisering i den måde, du laver mad på, hvilket betyder mere tid, flere penge og en sund kost. 
Portionstilberedning: Forbered dine måltider
Sidste ændring: 17 juli, 2023

Så, hvad er portionstilberedning? Denne køkkentrend bør gøre dit liv lettere ved at lave mad til hele ugen på én dag. 

Denne måde at organisere dine måltider på lover, at du sparer tid, penge og indsats. Vi vil fortælle dig, hvad det går ud på, samt hvad du skal tage i betragtning for at sætte det i praksis.

Det er sådan, portionstilberedning kan ændre dit liv

Some figure

De grundlæggende principper i portionstilberedning er god køkkenorganisering, god planlægning og opskrifter, der er lige så sunde, som de er lækre. Takket være dette vil du kunne tilberede en ugentlig menu på én eftermiddag og have måltider klar til hele ugen. 

Hvad betyder dette dog? Glem alt om at spise ringe, improvisere og have problemer med at tænke over, hvad du skal lave af mad hver dag. Portionstilberedning har masser af fordele:

  1. Mere tid i løbet af ugen. Du skal blot opvarme din mad, og det er det!
  2. Du vil spise bedre ved at have alt planlagt. Du skal ikke improvisere, og du skal inkludere sunde fødevarer i stedet for forarbejdede af slagsen.
  3. Flere penge, når du har en plan. Du køber det, du virkelig skal bruge. Du vil se, hvordan du også stopper med at spilde mad.
  4. Dit køkken vil være renere, selvom du roder den dag, du laver mad. Det vil være nemmere at rengøre dit køkken resten af ugen, da du blot skal opvarme den portion, du skal spise.

Portionstilberedning på den rigtige måde

Det første trin er at sætte dig ned og planlægge din ugentlige menu. Du skal have i tankerne, hvor mange originale måltider du har brug for. Det gælder for eksempel forret, hovedret og tilbehør.

Når det er på plads, er det tid til at lave din indkøbsliste. Før du gør dette, skal du altid tænke over, hvad du allerede har i dit køleskab og din fryser, så du kan bruge det og ikke købe noget, du allerede har.

Du skal huske, at en enkelt ingrediens kan give dig adskillige måltider. Du kan for eksempel riste nogle ekstra grøntsager til at pynte en af dine hovedmåltider en af dagene og bruge resten til en suppe den efterfølgende dag.

Du har måske ikke lyst til at bruge en hel eftermiddag på at lave mad, men hvis du tænker over det, vil du se, at det betyder, at du har mere fritid. Mange retter kan fryses, såsom stuvninger (så længe de ikke indeholder kartofler), grøntsager, kødboller osv. Hvis du fryser dem i beholdere, i adskilte portioner, vil du have rester til adskillige dage.

Hvad med salater? Du bør vaske dine grøntsager, så snart du køber dem, og når de er rene og tørre, kan du opbevare dem i skåle dækket med køkkenrulle eller i lukkede poser. Det afgørende er at undgå fugt. Ellers vil de rådne.

Opbevaring er et andet vigtigt punkt at tage i betragtning. Din mad skal være kold, før du stiller den i køleskabet eller fryseren, så du undgår fermentering.

I henhold til beholdere anbefaler vi at bruge Tupperware af glasDu skal ikke glemme at sætte mærkat på dem med den dato, du har tilberedt dem. Brug malertape, så du nemt kan ændre det.

Some figure

Dette er de fødevarer, du IKKE bør fryse

  • Du bør ikke fryse grøntsager, der skal spises rå.
  • Hvis du fryser frugt, kan du ikke spise dem, som de er, men du kan bruge dem til at lave smoothies, marmelade, is osv.
  • Du skal aldrig fryse æg med skal på, da de vil gå i stykker, når de udvider sig. Du kan dog fryse dem, hvis de er slået i stykker og opbevaret i en lufttæt beholder.
  • Rå eller kogte kartofler bliver grumsede.
  • Ris holder sig ikke godt ved lave temperaturer.
  • Nogle mælkeprodukter, såsom yoghurt eller visse cremede saucer, ændrer deres tekstur, når de bliver optøet. De kan dog være en god base til at tilberede andre retter.

Der er visse fødevarer, du altid bør have i din fryser, da du kan lave dem i store portioner, foruden at få dig ud af enhver knibe.

Tomatsauce, suppebouillon, grøntsagstuvninger eller suppe og suppebaser er nogle eksempler. En anden uerstattelig ting er en ovn, der gør det muligt for dig at lave meget mad på én gang.