Organiser dit madskab: vores praktiske råd
At holde ens madskab ryddeligt er en opgave, der er så vanskelig, at det er ren Sisyfos. Vi har ofte ikke alt det, vi skal brug for til at organisere vores ingredienser, og heller ikke tid til at skabe bare lidt orden. Så her er nogle praktiske råd om, hvordan du kan løse disse problemer.
For det første er det vigtigt at spare plads og ikke have noget madspild. Du skal være organiseret og praktisk, hvis du ikke lyst til at smide mad ud, som er blevet for gammelt.
Derudover, vil det at holde dine køkkenskab organiserede sige, at du altid har de ingredienser, du har brug for, når du har brug for dem. Og du får også mest muligt ud af den plads, som du har til rådighed.
Så for at hjælpe dig med dette, giver vi dig nogle praktiske råd om, hvordan du kan holde dine madskabe rene og organiserede.
Hold dit madskab rart og rent
Som med alle områder af dit hjem, er det afgørende, at du holder dit madskab rent og frit for støv og snavs. I dette tilfælde taler vi om et sted, hvor du har mad, så det er særligt vigtigt at holde tingene rene. Ellers kan det faktisk være farligt for dit helbred.
Hvis du har spildt mad som du ikke får smidt ud og renset efter i løbet af et par dage, vil små insekter kunne komme ind i de åbne pakker og krukker. Så skal du smide dem væk, og du spilder mad og penge.
Af og til er du nødt til at tage al maden ud af dit spisekammer og rense alt grundigt med en fugtig klud. Brug dit foretrukne køkkenrengøringsmiddel. Tør godt efter med vand. Du ønsker ikke at forlade spor af giftige kemikalier, hvor du opbevarer mad. Det kan også være farligt.
Organiser dine ingredienser efter fødevaretype
At organisere dit madskab efter madtyper vil gøre det nemmere at finde alt, hvad du har brug for hurtigt. Når du lave mad, skal du kunne lave mange forskellige ting på én gang. Hvis du ikke har meget tid og har brug for at tingene går hurtigt, vil det være en stor hjælp at have et velorganiseret spisekammer.
Så hvordan gør man det? Det er virkelig meget simpelt: du kan have dåsevarer på den ene side og ris, grøntsager og pasta på den anden side.
Opbevar ingredienserne i dåser og glaskrukker
Du har næsten helt sikkert nogle gamle syltetøj eller andre beholdere, der bare ligger rundt omkring. Husk altid at beholde og genbruge krukker. Du kan beholde dem til opbevaring af andre fødevarer og genbruge dem senere.
Du kan bruge glaskrukker til opbevaring af ingredienser såsom ris, pasta, mel og sukker. Det er en god og praktisk ide at sætte mærkater på dine krukker. På den måde kan du nemt finde dine ingredienser, og du vil ikke få blandet tingene sammen.
På samme måde kan du beholde og mærke dåser (helst dem, der har låg) og bruge dem til opbevaring af mad. Desuden er små glas gode til opbevaring af alle mulige slags krydderier. På den måde kan du slippe af med de irriterende pakker. Dem som aldrig lukker ordentligt og er skyld i spildt mad i dine skabe.
Tilføj hylder for at holde dit madskab organiseret
Hvis du ikke har plads nok i dit madskab, vil du måske tilføje nogle hylder. Ellers vil det være meget svært at få dine ingredienser organiseret.
Nogle genstande kan nemt blive glemt bagerst på en hylde. Så, når du skal bruge dem, kan det være den er blevet for gammel, og du er nødt til at skille dig af med dem. Så du har brugt dine penge på dem, og du får ikke engang at bruge dem.
Husk: Prøv at holde de ting, du har købt senest på bagerst, og resten foran. På den måde bruger du først de ældste ingredienser, og du behøver aldrig at smide mad ud.
Hæng kroge under hylderne
Hvis du ikke har plads nok i dit madskab, og du opbevarer dine ingredienser og dine tallerkener sammen, vil du måske gerne hænge nogle kroge på undersiden af nogle af hylderne. På den måde sparer du plads, og du kan bruge dem til at hænge krus eller andre ting på.
Brug opbevaringsbokse
Trækasser eller fletkurve er en virkelig praktisk mulighed for at opbevare tungere genstande. For eksempel kan du bruge dem til at gemme frugt, grøntsager, dåser eller flasker med vand af vejen.
Det er desuden ting, som du ikke kan opbevare på en skabshylde, da de kan falde ned og gå i stykker. Forsøg at opbevar dem i deres egne kasser, på gulvet eller i et af de nederste skabe.
Skriv en oversigt over, hvad der er i dine skabe
En anden måde at holde styr på dine ingredienser er ved at skrive en oversigt over alle de varer, du har. Det kan du gøre når du omorganiserer dit madskab, og når du køber nye ingredienser. På den måde ved du hvad du har, og hvad du har brug for.
Du kan hænge denne oversigt op på skabslågen. Så kan du sætte kryds ved det, som du er løbet tør for og notere, hvad du skal købe næste gang.
Prøv vores ideer af, og se om du er i stand til at holde dit madskab perfekt organiseret og skindende rent. Prøv at være i balancerer rengøring, organisering og brug af pladsen. Og husk, hvis du kan holde alt rent og ryddeligt, bliver det lettere at få dine huslige gøremål ud af verdenen.