Logo image
Logo image

Gode tips til at organisere dit køleskab

4 minutter
I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du organiserer dit køleskab. Er du klar til at lære hvordan?
Gode tips til at organisere dit køleskab
Sidste ændring: 09 juli, 2020

Er det vigtigt at have et organiseret køleskab? Svaret er ja. Når du har et ryddeligt køleskab, sparer du tid, men det reducerer også stress og gør tingene meget mere effektivt. Er du klar til vores tips til at organisere dit køleskab?

Hvad angår organisering, så er køkkenet et af de vigtigste rum i lokalet – især hvad angår køleskabet. Køleskabet er i brug hele tiden, dag og nat, da det hjælper med at holde madvare friske i længere tid.

Når du har et velorganiseret køleskab, hjælper det ikke bare med at holde fødevarerne i optimal stand, men du forhindrer også, at de havner bagest, hvor du glemmer alt om dem. Du får desuden også mulighed for at organisere din ugentlige madplan bedre.

Some figure

Tips til at organisere dit køleskab

  • Undgå at lade maden røre ved væggene i køleskabet, og sørg for, at der er plads mellem hvert produkt, så den kolde luft kan cirkulere jævnt.
  • Brug beholdere med låg til at opbevare dine fødevarer, ellers risikerer du krydskontaminering.
  • Temperaturen skal være mellem 2,7 og 5 grader.
  • Få for vane at opbevare nyere ting bagest i køleskabet og skub ældre produkter frem, så du bruger dem, inden de når udløbsdatoen.
  • Vidste du, at bakterier begynder at formere sig ved temperaturer helt ned til 8 grader?

Fødevarer, du aldrig bør opbevare i køleskabet

  • Honning. Kulde påvirker teksturen, smagen og sammensætningen. Det bør altid opbevares i en forseglet krukke ved stuetemperatur.
  • Kartofler. Kartofler indeholder stivelse, som kulden omdanner til sukker. Dette kan faktisk få dine kartofler til at smage sødere end sædvanligt, hvilket giver dem en grynet tekstur.
  • Løg. Et køligt, tørt sted er det bedste sted til opbevaring af løg. De skal ligeledes holdes væk fra kartofler, da de sammen producerer en gas, der får dem til at modne hurtigere.
  • Frugter såsom ananasser, bananer og avocadoer er bedst at opbevare uden for køleskabet.
  • Chokolade. Det er ret normalt at lægge chokolade i køleskabet om sommeren. Men har du lagt mærke til det hvide, der dukker op på chokoladen? Det betyder, at smagen og teksturen har ændret sig.
  • Sommerfrugter såsom meloner, ferskner, tomater og squash bør altid opbevares ved temperaturer over 10 grader.

Giv alt en fast plads for at organisere dit køleskab

Hvis du virkelig gerne vil organisere dit køleskab, skal du forstå, at hver hylde er designet med hver sit formål. Hver fødevare har sin egen plads.

Den øverste hylde

Den øverste hylde bør reserveres til fødevarer, der er klar til at blive spist med det samme. Det kan for eksempel være frisk pasta eller semikonserverede ting såsom ansjoser eller paté. Det er også det perfekte sted til at opbevare åbne beholdere med fødevarer, du ikke er helt færdig med, såsom stegte tomater eller fløde.

Den midterste hylde

Dette er det bedste sted til mejeriprodukter såsom ost, yoghurt og mælk. Det bør også bruges til opbevaring af rester. Sørg for, at du kommer dem i de rette beholdere, og at du venter, indtil de er kølet helt ned, før du sætter dem i køleskabet.

Some figure

Den nederste hylde

Bundhylden er det køligste sted i køleskabet, hvilket gør det ideelt til friske råvarer og letfordærvelige råvarer. Kød, fisk og pålæg bør altid opbevares separat i forseglede beholdere. Husk, at du ikke bør opbevare dem længere end to dage, før du bruger dem.

Døren

Det er her, du bør opbevare fødevarer, der er mindre modtagelige over for temperaturforandringer. Det er en almindelig fejl at opbevare mælk i køleskabsdøren. Mælk kan faktisk ikke modstå de konstante temperaturforandringer. Døren bør altid bruges til vand, sodavand og frugtjuice.

Brug skufferne til at organisere dit køleskab

Skufferne er ideelle til frugt og grønt. Det er dog bedst at opbevare dem separat, da de gasser, som grøntsager frigiver, kan få frugten til at nedbryde hurtigere.

Et godt råd: Vask grønne bladgrøntsager, så snart du kommer hjem fra supermarkedet. Tør dem godt og kom dem i Tupperware-beholdere eller forseglede poser. Dette vil hjælpe med at bevare dem i længere tid. Det vigtige er at sørge for, at de er helt tørre, så de ikke rådner.

Fryser

Den ideelle frysertemperatur er -18 grader. Del rester op i portioner og giv hver beholder mærkater med dato og indhold. Sørg for at tjekke udløbsdatoen en gang imellem.