Se indretningen af ​​Le Corbusiers Villa Savoye!

23 juli, 2019
Villa Savoye er blevet en af ​​de vigtigste bygninger i arkitekturhistorien. Indretningsplanen har en klar følelse af funktionalitet og proportionalitet.

Hvis du kender til den rationalistiske arkitekturs historie, har du sikkert spekuleret på hvordan interiøret ser ud i Villa Savoye, skabt af den berømte arkitekt Le Corbusier.

Denne bygning ses nu som et af de vigtigste arkitekturværker fra det 20. århundrede, fordi det fuldstændigt ændrede folks forståelse af denne kunstform.

Generelt kender vi bygninger for deres ydre: deres æstetik, form og struktur. Vi har sjældent en chance for at se dem indefra, fordi de ofte er private rum, hvor offentligheden ikke er tilladt at komme ind.

 Denne stils rigdom har meget at gøre med deres indvendige rum, layout og stier. Det er en slags indretning, der virkelig skiller sig ud som et kunstværk i sig selv. Det er bygninger som denne, der har gjort Le Corbusier så berømt for sin arkitektur.

Tegningerne af Villa Savoye

et billede af tegningerne af Villa Savoye

En grundplan kan narre dig. Hvis du ser på disse tegninger, kan du måske kun se en firkantet struktur med fire stænger i hvert hjørne af huset. Du vil også se, at det er et hus der dækker alle de grundlæggende behov for at leve.

Rationalisme er det grundlæggende princip bag dette hus. Designskemaet er et firkantet hus, der prioriterer lige linjer over kurver. Når det er sagt, bryder første sal helt væk fra de lige linjers dominans.

Det åbenlyse mål med alt dette er at få rummet til at føles gennemsigtigt. Le Corbusier følte altid, at det var vigtigt at have oplevelsen af åbenhed og drage fuld fordel af hvert eneste tomrum. Hans geni og kreativitet vises fuldt ud i alle dele af dette hus.

“Arkitektur er et spil som læres, korrekt og storslået, af form samlet gennem lys.”

-Le Corbusier-

Villa Savoye og dets interiør

Første sal: lyst og frit

første sal i Villa Savoye

Første sal består stort set kun af cylindriske søjler, der holder huset oppe, og får det til at se ud som om det flyder. Le Corbusier fjernede væggene og frigjorde på denne måde en masse plads på den nederste etage. Her er en mere kompliceret beskrivelse:

  • Funktionalitet hersker i højeste grad her. Målet er at skabe et hus som man virkelig kan leve i, og få det til at fungere på en skala, der er god for mennesker, og som søger at gøre dem så behageligt tilpas som muligt.
  • Søjlerne holder huset oppe og skaber en følelse af gennemsigtighed og åbenhed. De er også gode, fordi de skaber et overdækket, udendørs rum, som du kan bruge til alle mulige slags ting. Som vi sagde: hans idé var at udnytte alle områder fuldt ud.
  • Den nederste etage har også et privat område med cirkulære glasvægge, hvilket gør strukturen meget mere dynamisk, fordi den står i kontrast til de lige linjer ovenfor. Der er en trappe der går op til de øverste etager, og en plads til at parkere biler.

Villa Savoye er en sand “maskine til at leve i.”

Anden etage: Korrekt tilpasning

anden sal indvendig

Som vi sagde tidligere var Le Corbusiers hovedmålsætning at hans hus skulle tilpasse sig proportionerne af det menneskelige liv. Med andre ord ønskede han, at hans huse skulle være perfekte til at leve i, og blive designet på den bedst mulige måde for deres indbyggere. Med det i tankerne er her nogle karakteristika ved Villa Savoyes indretning:

  • Dette er også et delikat rum med lave skillelinjer, der får nogle af værelserne til at blende ind i hinanden og skabe balance.
  • Vinduerne er også vigtige: For at føje til en følelse af åbenhed er de lange og høje. Dette giver masser af naturligt lys og gør at interiøret bliver rigtig godt oplyst om dagen. Der er også døre, der fører ud til en stor gårdhave. Dette design var en sand arkitektonisk revolution.
  • Der er forbindelse mellem alle værelser. Hver del af huset er udnyttet uden tomme rum eller værelser, der er ubrugelige på grund af et dårligt layout. Funktionalitet er den højeste fællesnævner, så det primære fokus er et  layout der prioriterer beboelighed.

Tagterrassen: En blanding af følelser

Tagterrassen på Villa Savoye

Le Corbusier havde en meget sofistikeret plan for adgang til tagterrassen. Hans mål var at der skulle være en meget subtil, kort vej til toppen. Han opnåede det ved at sætte en rampe fra anden sal til tagterrassen.

Selvfølgelig er der en blanding af indvendige og udvendige rum. Det betyder at der er områder, hvor man kan bruge tid udenfor i frisk luft. Og takket være de haveområder, der er skabt, gives der en følelse af åbent rum.

De store vinduer er meget karakteristiske for Villa Savoye. De bryder helt væk fra en følelse af isolation, og prøver i stedet at skabe en samtale med naturen. Der er endda et hvidt solarium på på tagterrassen for at hjælpe med dette formål.

Tournikiotis, Panayotis: The History of Modern Architecture, Cambridge, Massacheusetts. The MIT Press, 2001.

https://midecoracion.com/casas/como-es-el-interior-de-la-villa-savoye-de-le-corbusier/